V86 Mantorp 10 Augusti

Sista sommaromgången ifrån Mantorp innan vi går tillbaka till bansaxande hela hösten och vintern. Jag har som vanligt djupdykt i omgången för att hitta vinklarna och dragen mot 8 rätt. Häng på!

Om Mantorp Bana

Mantorp kan upplevas som en lite klurig bana tycker jag. Vissa gnäller över att spår 8 i bilstart skulle vara än värre än på andra banor och när den faktan spreds som mest fick vi tre vinnare från spår 8 i samband med en V75 omgång. Jag tycker upploppet känns ungefär så långt som det är. Dvs jag tycker nog att det är ganska fördelaktigt att sitta i spets på Mantorp.

  • Längd: 1000m
  • Upplopp: 177m

Tankar om omgången

Omgången känns lika finurlig som Mantorps bankropp. Halva omgången består av E3 lopp för 3 respektive 4-åriga hingstar/ston. I dessa lopp så går 6 ifrån varje lopp vidare till final så här kan man spekulera hur mkt kuskarna prioriterar att faktiskt vinna sina lopp mot att spara hästarna samtidigt som man kör för bra placring bakom vinnaren. Min grundregel är dock att kuskarna brukar kolla toto skylten innan start och köra efter den. Dvs. det brukar inte tokskrälla utan för det mesta är det nån hyfsat betrodd som släpps till ledning vilket brukar avgöra loppen.

Spelvärdet och hoppet till bra utdelning sjunker något av att vi ”bara” får ett lopp med Voltstart. I avd 4 så får vi det närmaste ett lopp med mer seniora hästar när Takter Trofén ska delas ut. Tyvärr bara 8 hästar med vilket känns lite klent med tanke på att tröskeln för att komma med inte var jättehög så borde man kunnat få se lite fler kapabla hästar med som nödvändigtvis inte matchas mot sommarens sista storlopp på Åby/Bergsåker.

Avd 1 och 3 känns som potentiella skrällkarameller till lopp eftersom loppen är fyllda med hästar som gärna tar sig en galopp eller två. Den djärve går kort och tar ställning medan den sansade målar på.

Omgångens Bästa Spik: Trots 71% (tisdag kväll) så blir 6 Click Bait omgångens bästa spik. På pappret ser det ut som en mer än överkomlig uppgift. Jag poddade i söndags om omgången och utsåg då 7 Antonio Trot som enda motbud till en frisk och ickegalopperande Clicken. Jag tror dock att Antonio behöver en perfekt smörresa samt att någon annan hetskör mot Clicken för att det ska gå vägen. Får vi en nedåttrend i strecken närmare spelstopp är det jättebra men inget jag tar för givet.

Omgångens Losec Spik: Här finns det gott om kandidater i omgången. Men väljer i slutändan att landa på 2 Bys Rosy Nunc (avd 3). I stort sett resten av startfältet är väldigt galoppbenäget medan Bys hitills aldrig har galopperat på sina 7 starter. Sist blev hon hårt diskad för trängning vilket gjorde att hon missade poäng för att komma med till E3 loppet. Jag tror ändå man valt att toppa på rätt bra och läget är enligt tränare Thomas Dalborg perfekt. Jag tycker Bys är ett bra alternativ i ett lopp som per automatik blir dyrt om man väljer att strecka på. Kommer hon till spets blir hon förhoppningsvis svår att brotta ner.

Omgångens Rensardrag: 12 Das Auto har gått fint på slutet efter ändring i kosten och är startsnabb så bör sitta hyfsat på det från springspår i starten. Just nu väldigt mycket spel på hästarna på startvolten vilket jag blir förvånad om det fortfarande är i samband med inlämning. Till 2,10% rensar han duktigt i avd 1 om han sätter mulen först.

Omgångens Omöjliga/idiotstrecket: Normalt sett så brukar det finnas väldigt lite som talar för idiotstrecket den här veckan ser det lite annorlunda ut. 3 Unfair (avd 5). Kommer tillbaka från sjukdom och tränare Markus B Swedberg ligger lågt baserat på det men antyder även i Ronden att hon inte vinner ihjäl sig annars heller. Det har dock ett hänt ett par gånger att Markus hästar fått drömlopp när han på förhand legat Marianergravs lågt på sina hästar och storskrällt. Sist hände det två gånger på Axevallas dubbla V75:a så nylig stallform finns och ta-da Mats E Djuse upp för första gången. Mats kanske inte har samma explosiva förstagångsfacit på hästar som lillebrorsan men i nuvarande kuskform skulle Mats kunna komma först i mål med ett kylskåp. På inget sätt ett tidigt streck men väljer man att gardera med 5-6 streck tycker jag lika gärna man kan ta med Unfair också. Tror många som överlever henne gör det via en helgardering.

Komb/tvillinghästen: Slänger in ett bonuslir. I podden kan jag ha sagt fel häst men 13 Lucky Guy Boko måste vara ett bra bud för den som gillar att spela komb och tvilling. 85% i platsprocent och med vinst senast mot hyggligt motstånd så är formen bra. Jag tar med honom på V86 kupongen men hinner han inte fram hela vägen känns han jätteintressant vid rätt odds på komb/tvilling och ev. plats (dessa tenderar dock knappt att vara spelbara rätt ofta på hästar som inte är renodlade skrällar).

Mina Andelsspel

Erbjuder som vanligt andelsspel till omgången. Se länkar nedan:

Stort tack för att ni tog er tid!

/Joel