V75 Åby 13 Augusti

Finfina tävlingar väntar oss när det vankas STL finaler från Åby. En bana som vi spelare lärt oss att både älska och hata tack vare open stretch spåren på upploppet. I onsdags levererade bästa spiken. Hoppas på liknande rekar denna omgång.

Om Åbytravet

Som nämnt i inledningen så sticker Åbytravet ut ordentligt bland de svenska banorna. Mestadels naturligtvis baserat på de två ”open stretch” spåren som i praktiken innebär att två hästar har chansen att spurta förbi ledaren på vänster sida. Lägg till ett relativt långt upplopp på 180ish meter (ej bekräftat från banans hemsida/programet) och ett för det mesta välskött banunderlag så är det absolut en av de intressantaste travbanorna i Sverige.

När det gäller open stretch så rör det till det ordentligt när man ska analysera spetsstrid eftersom det är en bana där vissa ekipage väljer att inte köra ihjäl sig för att komma till spets till varje pris utan snarare vill hamna i ryggledaren eller tredje invändigt. En häst som Echelon höjde sig enormt när han fick sträcka ut med en vänsterspurt på upploppet.

  • Längd: 1000m
  • Upplopp: ???
  • Open Stretch: 2 Spår

Tankar om omgången

Vi har haft två ”Örjanfria” omgångar vilket sannerligen märkts på utdelningen. 12,5 miljoner för 7 rätt i Bollnäs och ingen med 7 rätt förra helgen på Rättvik. Det är oundvikligt att Örjan är en faktor när det kommer till utdelning på V75. Trots det så känns omgången intressant. Känslan är att fler ekipage får chansen tack vare möjligheten med open stretch men min upplevelse är också att hästar går snabbt i de utvändiga spåren på Åby. Tyvärr bara ett voltstarts lopp den här gången i avd 4 som är Diamantstoet. Bästa spelfaktor värdet är att vi får en rejäl jackpot med oss från Rättviks omgången eftersom ingen satte 7 rätt.

Nytt för denna omgång är att det finns ett andelsspel kopplat till denna analys. Så nedanstående drag kommer finnas med på kupongen på TravBurmans Blogganalys även om jag har andra tankar på TravBurmans Tokladdade och Jokern där jag går hårdare på sen info vad gäller spikar. Länk till alla andelsspelen hittas nedan:

Omgångens Bästa Spik: Opluggade ursprungstanken var att sätta Unico Broline i den här kategorin men efter att ha pluggat lite så tycker jag att 5 Charliebrown Effe har likvärdig segerchans från ett enklare läge. Senast på Sundbyholm gick han ett kanonlopp bakom kullkamraterna Luuk Schermer/Kentucky River över 2640m. Kommer han till ledning och springer en liknande tid som sist bör de andra få stora problem att komma ikapp/förbi. Största motbudet bör vara 1 Santos De Castella men där tror jag man nöjer sig med att få ryggledaren på Charliebrown men skulle de svara om ledningen tror jag han har kapacitet att mala ner dem utvändigt också.

Omgångens Losecspik: Den här gången hade jag bestämt mig i stort sett redan när jag såg startlistorna utan att startnumren lottats att 11 Unico Broline (avd 1) måste ha toppchans oavsett spår. Hade han inte fått strykas i samband med Elitloppshelgen hade han med stor sannolikhet gått ur klassen. Hans värsta trätobröder från Silver har gått vidare till Guld och även från bakspår ska Unico ha en jättechans. Jag ser det snarare som ett plus att han inte kommer dra supermycket streck på sig dels för att det är avdelning ett där folk brukar autogardera av räddsla för att åka ut men också att han än en gång hamnat på bakspår.

Unico har tidigare både vunnit och kommit tvåa från spår 11 på V75. 26 Mars var han tvåa efter Phoenix Photo som gynnades av framspår den gången. Det finns ingen motståndare i närheten av Phoenix kaliber i det här gänget. I senaste starten som var ett V75 försök till denna final så vann Unico lätt från spår 11. Jag tycker inte att det här gänget är så j*kla mycket värre. Håller sig Unico kring nuvarande 33% så känns det som att Julafton kom tidigt. Han lär säkert öka men blir knappas omgångens megalampa.

Enda anledningen till att han blir losecspik och inte omgångens bästa spik är magsårsfaktorn att att det skulle kunna bli trafikproblem när han ska gå utvändigt. Hade även hellre sett Mats Djuse upp igen än att gå tillbaka till Adielson som varit kall på målfotona ett tag.

Omgångens Rensardrag: 7 Cheval Mon Ami satt brakfast senast i lördags på Rättvik med allt sparat. Näst senast var han tvåa i ett Klass II försök på Årjäng. Cheval står bra inne pengamässigt i att han håller på att gå ur klassen så det är förståeligt att man aviserar ändringar. Nu är det anmält huvudlagsändring till Blinkers vilket den inte gick med senast men har vana att gå med sen tidigare. Normalt ökar startsnabbheten en hel del vid blinkers så kan han få ett vettigt läge som andra/tredje utvändigt hyfsat snabbt i loppet blir han livsfarlig. I skrivande stund (torsdag kväll) minst spelad i loppet till 1,5%.

Omgångens omöjliga/idiotstrecket: I den här kategorin jagar jag normalt okända/anonymare hästar men den här gången måste jag lyfta fram en riktig V75 profil. 12 Milligans School har fått surt bakspår men senast var äntligen storformen tillbaka. Skulle han mot alla odds kunna bibehålla den mer än ett lopp i taget numera så skulle han kunna bli livsfarlig här men det behövs nog ett par galopper/bortkörningar på de betrodda kanonerna med startspår. Spelar man på det scenariot tycker jag Milligan snabbt är ett givet streck. Mats E Djuse går på moln för närvarande.

Det var mina tankar kring omgången. Om ni är sugna på ett andelsspel är det bara att hugga en andel på något av mina spel listade längre upp. Stort tack för att ni tog er tid!

/Joel