V75 Åby 7 Maj

Först en snabbkoll i backspegeln från förra veckans tidiga koll på Örebro. Summerade inlägget med följande hållpunkter:

Man kan lugnt konstatera att ibland är första tanken riktigt bra. Losec spiken Kentucky River levererade ordentligt när han travade felfritt. Där försökte jag i slutändan gå emot genom att spika Cornerstone istället på ett av mina andelsspel. Omgångens rensare Cute and Charming visade sig vara totalt stenklar från 3:e invändigt när luckan kom på Örebros korta upplopp så spurtade hon ner hela gänget spelad till 3,48% på V75 och 19,92 i vinnarodds så ”Boom!” var bekräftat.

Om Åby Travbana

Åby är den bana som enskilt sticker ut spelmässigt i hela sverige med sina två Open Stretch spår. Eftersom man kan köra om på insidan på upploppet så öppnar det upp för annorlunda taktiska val jämfört med alla icke Open Stretch banor i Sverige. Så man får tänka till ett varv extra eller två kring spetsstriderna.

  • Längd: 1000m
  • Upplopp: 180m
  • Bredd: 23m

Tidiga tankar om omgången

Avdelning 1, 2140m Auto (Drottningens Pokal): Ett av årets många prestigefulla unghästlopp. Här gör årets 4-åriga ston upp om en miljon i förstapris. Känns spontant som en uppgörelse mellan 4 Deborah SH, 2 Glamouros Rain och 3 Chebba Mil. De vann alla sina försök på fina sätt och känns som de sticker ut lite. Outider är 1 Donna Summer men innerspåret ställa till det för henne.

Avdelning 2, 2640m Volt (Bronsdivisionen): Ett jämnt startfält där det nog lutar åt att bli rätt jämspelta i slutändan. 5 Titan Yoda är fältets bästa häst på ren kapacitet men startgaloppen senast från spår 2 skrämmer bort spelarna speciellt som spår 5 anses som ett värre startspår i volt än 2. Jag håller alltid koll på Hans Crebas hästar 11 Gerben och 4 Bransbys Jukebox då han är bra på att ställa iordning till V75 och har skrällt mer än en gång med lågprocentare.

Avdelning 3, 2140m Auto (Kungapokalen): Här är de bästa 4-åriga hingstarna/valackerna samlade. 2 Francesco Zet kommer bli enorm favorit det enda som avgör om man spikar på ett större system är huruvida hårt streckad han blir. I nuläget (måndag kväll) så ligger Francesco på 57% och 4 Iznogoud AM på 19%. Står sig de procenten till på lördag är det omgångens bombspik. Det är galopp/punktering emot främst men skulle det inträffa så är Iznogoud klar förstahäst att ta hem det bakom honom.

Avdelning 4, 2140m Auto (Stoeliten): 12 Honey Mearaz känns tyvärr som ytterligare en stabil favorit. Spår 12 är natuligtvis inte världens bästa spår men så sitter också världens bäste Örjan i jollen och eftersom prissumman ligger på fina 250k så kan vi alltid räkna med en Örjan som är riktigt på hugget. Han sitter sällan fast i den här typen av lopp. 11 Kali Smart är första uppstickare på kapacitet och jag förordar även att man tar med 8 Sayonara som de senaste månaderna har härdats mot tufft motstånd i Frankrike.

Avdelning 5, 2140m Auto (Klass I): 3 Il Forte har charmat hela travsverige och sprungit in över 300k på de två senaste starterna där han fullkomligen rusat ifrån motståndet i överlägsen stil. Är formen någorlunda intakt så borde det här kunna vara en munsbit för honom eftersom han inte gått ur klassen trots sina snabba cash. 2 Charliebrown Effe gjorde en kanondebut på V64 (Åby 28/4) och är den på förhand som är värst emot. 5 Napoleon Cash gjorde väl inget katastroflopp i lördags men signalerade inte heller toppform. Dock framspår nu och är given i ett trehästarslås med ovan nämnda hästar om man inte ”Losec spikar” Il Forte.

Avdelning 6, 2140m Auto (Silverdivisionen): Nyckellopp för hela omgången utdelningsmässigt när 6 Unico Broline selas ut för att hålla igång inför V75 finalerna på Solvalla. Unico har varit omutlig på slutet och haft toppform ett bra tag. Man växlar ned och slänger på bakskor och det känns som långtifrån det viktigaste loppet i karriären. Med det sagt så är fortfarande vinstchansen hög eftersom Unico har en sådan grundkapacitet att han absolut kan vinna trots passivare/skonsammare körning. Absolut värst emot är 5 Oscar LA. Bara glömma starten på Örebro International i lördags. Löfgren hade flaggat för 95% galopprisk från spår 5 i volt. Nu blir det spår 5 i bilstart där han är stabil. Har Oscar LA likvärdig form som på Jägersro för ett par veckor sen så blir han svår att brotta ner.

Avdelning 7, 2140m Auto (Paralympiatravet): Klart intressantast sett till de tidiga strecken är 2 Upstate Face till 9%. Han skulle dock gynnas väldigt av att få gå barfota. Fjolårsvinnaren 3 Delia Du Pommeraux har hittills inte riktigt visat den där riktiga knallformen men hon kändes inte stenklar inför loppet ifjol heller och vann på ett övertygande sätt då. Innan 1 Extreme startade i Halmstad så var han min favorit att ta hem det men den starten blev ett blekt preparé genrep. Magnus A Djuse upp på 5 Born Unicorn känns superintressant. Har man en ide i detta lopp ska man gå på den annars blir det dyrt.

Känns på förhand som att det finns en betydande risk för femrätts jackpot pga flera riktigt starka favoriter och andrahandare. Samtidigt har vi ju sett det tidigare att den här typen av på förhand ”lätta” omgångar lätt kan bli precis tvärtom eftersom det rensar extra så fort det går utanför de tre mest spelade i flera lopp (gärna tidigt i omgången).

Omgångens bästa spik: 2 Francesco Zet, avd 3

Omgångens ”Losecspik”: 3 Il Forte, avd 5 (sålänge han håller sig runt 30%)

Omgångens Rensare: 4 Bransbys Jukebox, avd 2

Båda mina andelar är öppnade om man vill spela med mig.

Joel Burman Exklusiv

Joel Burmans Lilla