V86 Skrubbs/Visby 3 Augusti Jackpot

Ny vecka och nya tag i travsverige på onsdag så körs V86 på gemytliga Visby banan Skrubbs! Jag gör ett försök att bena ut en av årets lurigaste Svenska V86 omgångar.

Om Skrubbs Travbana

Skrubbs är definitivt på listan över gemytliga sommarbanor jag vill besöka. För att få lite bättre koll på banan så passade jag på att fråga Henrik Hoffman som är Skrubbs tränare i veckans avsnitt av V86 podden om vad han tycker sticker ut på banan. Han poängterade att det är längre/mjukare kurvor än de flesta andra svenska banor. Det är också viktigt att inte sitta för långt bak för att hinna fram till slut. Slutligen så betonade han också att det ofta tävlas ganska ordentligt på banan kuskar emellan och att det är en fördel att ha kuskar som är vana vid att köra på Skrubbs. Lyssna gärna på podden för mer ”bansnack”.

  • Längd: 1000m
  • Upplopp: 156m
  • Bredd 1620m: 22,9m
  • Bredd 2120m: 21,9m

Tankar om omgången

Jag och Marco går också igenom omgången i detalj i veckans avsnitt av ”7 rätt – En travpodd”. Där intervjuar vi även hemmatränaren Henrik Hoffman som har hela 11 hästar till start i omgången. Så in och lyssna där om ni vill ha ännu mer info om alla hans ekipage till start.

Generellt så påminner omgångarna från Visby på riks toton lite som när det är tävlingar i Årjäng eller Boden att det blir lite annorlunda förutsättningar med Hästar/kuskar som kommer utifrån. Det man får ha i åtanke är också att Skrubbs bana är lite speciell att köra på vilket gynnar hemmakuskarna. Samtidigt så är kanske många av fastlandshästarna snäppet mer härdade än ”Visby eliten” som tävlar väldigt mycket mot varandra. Så det är helt klart en hel del faktorer att bena ut när man ska försöka koppla grepp om omgången.

Flera av loppen i de lägre klasserna är svåranalyserade med många lokala visbyhästar som möter hästar från fastlandet och det känns inte som att det finns supermånga vinnarmaskiner i toppform som kommer till omgången utan det handlar om att gräva lite djupare för att hitta vinnarna och vilka lopp man verkligen ska gå djupt i på strecken. Den spontana första tanken är att man vill strecka på överallt.

Vi får tre lopp med voltstart där jag gillar propositionen i fyraåringsloppet (avd 4) där ett par fastlandskanoner står i 60m tillägg på 2140m där hästarna på start får ha tjänat högst 100 tusen. Slutligen så känns även sista loppet Gotlandslöpningen som en oviss affär trots att startfältet är idel miljonärer som är vana att tävla i ännu större sammanhang men då oftast i ganska undanskymda roller numera. Känns som en passande avslutning i en ganska oviss jackpotomgång på förhand. Nu över till det de flesta har kommit hit för.

Omgångens Bästa Spik: Det finns ett par bud i omgången men hamnar till slut på 3 Amarcord L.G. (avd 7) som startar i stayerloppet. Bra startspår direkt i andra spår med bra chans att komma till ledningen. Därifrån är han stark nog att köra i ett tempo där det blir svårt för hästarna som startar bakom att komma och han är formtoppad och matchad för just det här loppet.

Omgångens Losec Spik: Avd 8 ser på förhand öppet ut men gör ett försök om man vill nödspika sig ur en svår omgång. 8 Missle Hill blev totalt faststappad i rygg på Quarcia på Hagmyren där det blev kört på hundradelen så Missle aldrig blev utsläppt. Vi vet ju hur det brukar kunna se ut när Örjan får köra preparé med Redéns hästar. Kanske är det det som behövs för att få tillbaka Missle Hill till vinnarcirkeln. Nu spår 8 så ingen risk att han blir fastlåst och vi vet ju alla Örjans statistik när det är +100k i förstapris i loppet. Redén verkar uppåt och ha feeling för att banan ska passa Missle. Den modiga spikar och poppar en Losec innan start.

Omgångens Rensare: Tycker avd 3 på förhand ser ut att vara skrällvänligt (inte världens mest rutinerade hästar till start). 10 Queen on Road låter det otroligt uppåt på från tränaren Henrik Hoffman (lyssna på podden för fördjupning). Första gången amerikansk vagn och hon har känts enormt fin i träningen och sista jobbet som kördes i söndags. Lyckas Claes Sjöström fixa så att de kommer iväg vettigt från start så de får slagläge i tid till upploppet så blir hon livsfarlig. Henrik säger själv att det hade varit en riktigt bra chans från framspår men då hade nog också procenten sett annorlunda ut.

Omöjliga hästen/idiotstrecket: Efter intervjun med Henrik så kände jag att jag behövde ha med en ny kategori på bloggen den för de riktigt omöjliga hästarna där folk typ blir ensamma för att de får in en 0% som reserv eller har valt den pga. namnet dvs en häst som det inte alltid är helt logiskt att ens ha med på kupongen och kanske bara kommer med om man helgarderar i vanliga fall. Min kandidat i omgången är 11 Mistelns Famous i avd 4. Hästen har 4 raka galopper och fått det sämsta spåret den kan ha i voltstart nummer 4 vilket är galopphöjande även för travsäkrare hästar. Just nu naturligtvis minst spelad i hela fältet. Hästen har dock en väldig kapacitet om den mot alla odds skulle gå felfritt vilket inte är sannolikt alls. Sannolikheten är väl normalt att nån av tilläggshästarna ska vinna det här men garderar man med 5-6 streck tycker jag det är kandidat till en ”omöjlig” häst utan att behöva helgardera loppet.

Mina andelsspel

Stort tack för att ni tog er tid!

/Joel