Ett slag för Tingsryd på V75

Söndag är normalt sett travledigt för egen del men var tvungen att gå in och kolla GS75 loppen från Tingsryd efter att det smällt till ordentligt idag där en vinnare snodde hela potten själv och roffade åt sig 10 miljoner som utfaller när någon blir ensam på 7 rätt.

Jag tycker det är konstigt att Tingsryd inte har en v75 dag under sommaren/tidiga hösten med tanke på hur mkt banan sticker ut i jämförelse med alla andra svenska banor. Tingsryd är Sveriges enda ”mile bana” på 1609m. Normen i Sverige är ju 1000m med en handfull 800m banor (ingen som det körs V75 på). Främsta skillnaden som jag förstår det är att kurvorna är skonsammare för hästarna än på alla andra banor i Sverige. Sen påtalas det ju ofta om Axevallas ”enorma” upplopp på 224m. Numera har Tingsryd efter att de flyttat mållinjen ett upplopp på 300m. Boom! Här sitter ingen fast nån längre stund.

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att besöka Tingsryd IRL men när jag kollade loppen idag är det uppenbart att bästa hästen alltid får chansen vilket även travtränaren Fredrik Persson tydligt proklamerade i spelprogrammet ”Uppdrag GS75” på ATGplay inför söndagens tävlingar. Jag reagerade också på att banan ser märkbart mycket bredare ut än de flesta banor och att många hästar gick riktigt bra långt ut i banan i typ femte/sjätte spår.

Halva grejen med att regelbundet tippa trav är ju att behöva ta hänsyn/ställning till banan det körs på och allt unikt på en bana förutom jättekort upplopp ska premieras och lyftas fram. Därför tycker jag det är självmål att man inte testar att köra en V75 omgång på sommaren i Tingsryd. Nu är sommarkalendern väldigt traditionstyngd och det är alltid känsligt vilken/vilka banor som ska petas till förmån för en bana som normalt inte kör.

Förra sommaren besökte jag Hagmyren på deras V75 dag på sommaren och skulle lätt kunna se den få stå över ett år för att testa nått nytt med tanke på det minimala upploppet som finns där. Tycker även Solänget är en ”stå över” kandidat trots att jag inte kunnat vara på plats själv men har fått intrycket att många aktiva inte gillar banan och underlaget. Det är ingen statshemlighet att Per Linderoth passade på att ”ta semester” förra året istället för att köra där (med reservation om han ev tog semester pga. avstängning) trots att han är norrlandsbaserad men han har tidigare klagat på banan i Neves och Skoglunds podd. Är även fler aktiva som uttalat sig om att underlaget inte alltid håller toppklass. Det som talar emot är väl att Svensk Travsports ordförande Anders Källströms farfar typ drog igång Solänget. Besökte även Dannero ifjol och tycker också det är en given kandidat att stå över nått år för att ev. testa nått nytt. Jag tycker även det talar för någon av dessa banor att ta en för laget att stå över eftersom alla ligger i stort sett inom samma region där även Bergsåker och Östersund kan räknas in.

Personligen är jag inget fan av de båda dalabanorna, Gävle, Färjestad och Mantorp men det är mest för att spelet alltid häxar där.

Vilken bana tycker ni kan ”stå över” för att testa nått nytt?

Ps. Har inte glömt bort V75 analysen för kommande helgs drabbningar på Solvalla men den hamnade i baksätet när jag fick Tingsryd feeling, så lägger upp den på onsdag eller torsdag. Ds

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *