V75 Solvalla 28/29 Maj Elitloppet

Dags för helgen som för många travälskare är årets höjdpunkt inom travet Elitloppshelgen. I år är det tävlingar fredag (lunchtrav) till söndag. Jag lägger fokuset på de två V75 omgångarna på lördag och söndag.

Om Solvalla Travbana

Solvalla anses av många ofta som ”normalbanan” för svenskt trav vad gäller bankropp/spår/upplopp osv. Väderleken för helgen ser inte jättelovande ut och vi hoppas att banpersonalen är bättre förberedda än hur det såg ut på V86 för ett par veckor sen när det kom lite oväntat regn och banan tyvärr mer såg ut som en motocross bana än en travbana.

  • Längd: 1000m
  • Upplopp: 200m (enligt programmet till helgens tävlingar)

V75 Lördag (STL Finaler)

Avd 1, 1640m Auto (Stoeliten): Typiskt överlevnadslopp där man kommer långt med de mest betrodda och kanske kan vara värt att försöka plocka bort nån betrodd om man får feeling för att spara streck. Klart intressantast för mig är 9 Sayonara som härdats nere i Frankrike. Tror det finns risk för körning om ledningen då varken Jorma eller Adrian är kända för att vika ner sig och då är risken överhängande att Jeppson säger Sayonara till dem på upploppet.

Avd 2, 2140m Volt (Diamantstoet): Här har vi lärt oss vad som gäller bred gardering eller försöka hitta en ”sniper spik”. 8 Staro Onyourmarks får nog ses som första bud till sniperspik. Oskar Kylin Blom har talat sig varm om hästen hela våren när hon har gått fram som en slåttermaskin. Senast skulle hon köras mer passivt och nedväxlad utrustningsmässigt för att sparas till detta lopp men var en hårsmån från att vinna ändå. 6 Unfair är tidigt bud som skräll, bör kunna hitta ner till ryggledaren och vara i slag om luckan kommer. Bör vara ett bra platsspel eller andrahäst i en komb.

Avd 3, 2140m Auto (Bronsdivisionen): Jämnstreckat lopp där man bör försöka ta ställning om man har en idé man tror på. De fyra mest betrodda har alla saker som talar emot dem. 4 Bugatti Miles har mött rätt klent motstånd i sina bronslopp på norrlandstouren Bergsåker/Umåker. Kanske också överstreckad på att Örjan hamnat på den istället för 2 Epimetheus som går vecka/vecka och väl ändå såg lite klen ut i lördags? 3 Readly Lavec är en ständig nästagångare och kördes extremt passivt i försöket. Börjar dock fundera i banorna kring om hästen saknar vinnarskalle, det börjar bli en hel del 2-3 platser. 8 Zeudi AMG gick ett kanonlopp i Köpenhamn men spår 8 nu och Gocciadoro har minst sagt haft svajig stallform ett tag nu där hästarna sällan levererat bra prestationer två lopp i rad. Bakom dessa är det vidöppet.

Avd 4, 2140m Auto (Klass II): 9 Luuk Schermer blir gigantisk favorit trots torskspåret 9 och kusk som verkligen inte är van vid svenska lopp. Given gardering där 5 L.A. Boko och 2 Kagan känns tidiga. 6 Kentucky River har grym kapacitet men ingen jag litar på efter mycket galopperande under våren.

Avd 5, 2140m Auto (Klass I): 8 Charliebrown Effe känns lite som Luuk Schermer ovan men känns betydligt mer spelvänlig till sina 40% sett till vad han har visat hittills. Kandidat till Losecspiken. Garderar man är 7 Rossi Garline tidigt streck, kördes extremt passivt i lördags nu blir det rejäl uppväxling utrustningsmässigt och Erik Adielsson istället för Flemming är väldigt stort plus.

Avd 6, 2140m Auto (Silverdivisionen): Otroligt fin silverfinal trots att Unico Broline tvingas stå över pga. sjukdom. Som i avd 3 så kan man tjäna väldigt på att ta ställning här min ”grund etta” måste bli 5 Oscar L.A men Örjan låter extremt säker på 3 Phoenix Photo när han uttalat sig om loppet i veckan. Har svårt att se att någon utanför 5, 3, 6 4 Guys Dream och 11 Eddy West ska kunna vinna.

Avd 7, 3140m Volt (Harper Hannovers Lopp): En av helgens absoluta höjdpunkter. 15 Diable De Vauvert är en häst av absolut toppklass. Det på förhand som talar mest emot är externa faktorer som långresa, svensk voltstart, tävla på 1000m bana (mycket snävare kurvor) och kusk som inte är van vid svensk körning. Om hästen tävlar normalt bör den hinna fram trots 40m tillägg. 6 Piemonte har tornat upp sig som en av mina absoluta favorithästar som hittills inte har bottnat överhuvudtaget och matchats perfekt fram till denna start. Går man utanför dessa så är 10 Bransbys Jukebox tidig som rensarskräll. Varnade för den när den skrällde på Åby 7 maj till 44 i vinnarodds. Är väl långsökt att han ska vara först över mållinjen här men tar jag fler än två hästar kommer han med.

Summering

Lördagens omgång känns intressant sportsligt får bara hoppas att det väl smäller till nånstans. Luktar lite andrahands/favorit parad. Söndagens V75:a känns mer skiktad och lite antingen eller känsla vad gäller utdelning. Månlykke kommer bli enormt betrodd men rensar ju naturligtvis enormt om han ex. skulle galoppera pga. barfotabalansen (om det nu blir barfota). Söndagskupongen begränsas också av Elitloppsförsöken där det bara är 8 resp 7 hästar till start (efter strykning). Jag gör ingen stor analys av söndagen men har med ”dragen” för den omgången nedan.

V75 Lördag

Bästa spik: 15 Diable De Vauvert

Losecspik: 8 Staro Onyourmarks (avd 2)

Rensaren: 2 Kagan (avd 4)

V75 Söndag

Bästa Spik: 2 Callmethebreeze (avd 6), otrolig klasshäst som går ner väldigt i klass. Just nu 28% men lär rusa närmare spelstopp.

Losecspik: 4 Hail Mary (avd 3), alltid risky att ta ställning i uttagningslopp men eftersom många garderar är det bra avdelning att ta ställning i. Tror Hail Mary är den häst som har högst vinstchans även om den inte kommer till ledningen.

Helgarderingen: Avd 4, 3 åringslopp med 25 tusen på läktaren efter två års pandemi. Med tanke på hur omgången ser ut så är det här potentiellt ett av de bättre skräll loppen med en hopplöst överspelad favorit 3 Pure Atlas där kretsen ligger rätt lågt vad jag kunnat se hittills.

Rensaren: 8 Jamaica Boko (avd 7), gick kanonfint i silverförsöket i lördags. Körs av ”ordinarie” kusk i ett lärlingslopp. Den här kliver jag inte av på till 1,12% just nu.

Båda mina andelar är öppnade till båda dagarnas tävlingar och hittas här om man är sugen att spela med mig. Förra året var jag ruskigt nära att sätta 7:an på söndagens omgång då den gav 400k. Hoppas vara med och hugga i år igen.

Tack för att du tog dig tid!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *