V75 Sundbyholms Travbana 2 juli fortsätter det skrälla?

Det har smällt ordentligt både på V75 och V86 senaste veckan. Kul då sommaren ibland kan bli plågsamt förutsägbar när det gäller loppförlopp. Frågan är vad vi har att vänta oss på lördag när STL meeting 4 avgörs på Sundbyholms Travbana.

Dags för sommarens andra STL finalpass efter Elitloppshelgen på Solvalla. Finaler är lite antingen eller vad gäller utdelning på spelet. Antingen blir det extremt favoritbetonat eller så smäller det utav helsike. Att döma av V75 omgången från Kalmar och V86 på Vaggeryd så tycker man skrällar borde ligga på lut.

Tyvärr är det här meetinget inte speciellt välplanerat då det dels bara består av tre deltävlingar varav två var på norrlandsbanor 60 respektive 100 mil bort. Det här innebär att ett gäng inkvalade hästar väljer att inte ens starta i finalen. I Klass I och Silverdivisionen blev det inte ens fulla fält trots att flertalet hästar som tävlat i meetinget anmäldes sent med resultat som normalt inte räcker för att komma med i en final. Det här gör ju naturligtvis att grundtanken blir att det kommer att vara skiktade fält då sämre hästar kommit med samt att många inte toppats till denna final.

Utöver det har ATG valt att slänga in de två E3 finalerna på kupongen och lagt Diamantstoet utanför. Jag förstår att de vill promota unghästarna men att just Diamantstoet lyfts bort från kupongen är inte bra då de nästan alltid är kupongens garanti för skräll och jämnspelade fält där skickliga spelare kan vinna fördel genom att ta ställning. E3 loppen brukar vara lättlösta lopp i jämförelse så jag hade hellre sett att de lyft ut ett av dem och kört direkt efter V75 avslutats eller plockat bort ett annat STL klass lopp än Diamantstoet.

Båda dessa faktorer talar för en mer favoritbetrodd genomgång innan vi ens har börjat analysera hästarna som kommer till start. Vi fick dock en påminnelse idag (onsdag) på V86 när Cinderella Jet torskade som 82,95% i ett treåringslopp pga. startgalopp (hon är inte speciellt galoppbenägen) att ingen häst är oslagbar trots att det på förhand kan se väldigt bra ut.

Om Sundbyholms Travbana

Sundbyholm är ökänt för sitt dåliga innerspår där det är lätt spår längre ut hinner först till spets och spår 1 riskerar att bli inlåst. Själv tycker jag den här typen av spårstatistik lätt överdrivs, bra kuskar hittar sätt att komma ut. Statistik är bra att veta om men det är farligt att lita på för mycket då vi alltid spelar på lopp som inte körts ännu.

Längd: 1000m

Upplopp: Finns ingen uppgift på Sundbyholms hemsida och flera travsidor uppger olika längd.

Omgången

Som jag skrivit tidigare tror jag tyvärr det finns en risk för favorit/betrodd parad på lördag. Sen är det alltid i stort sett omöjligt att förutse sånt här. Har flera gånger uttalat mig om att utdelningen ska vara på ett visst sätt för att det sedan blir precis tvärtom. Håller mig dock kortare den här gången istället för att gå igenom alla loppen. Nedan har ni mina nycklar till omgången.

Bästa Spik: 3 Borups Tornado (avd 5) är formtoppad för det här loppet i ett ganska klent bronslopp där det endast blev fullt fält tack vare att Jörgen Westholm slängde in en sen anmälan på 2 Ara som kom med på 555 startpoäng och en 8:e plats från Mantorp försöket. Det säger en del om klassen i loppet. Några av de värsta motbuden har fått riktigt kalla lägen och kommer Borups Tornado till ledningen blir han svår att hinna ikapp. Maxad i balansen med barfota runt om och jänkarvagn som han har 3/5 segrar med.

Losecspiken: 3 Farfars Dream (avd 2) gick ett kanonlopp på Mantorp där han vann på övertygande sätt. Han är ingen startraket men spår 3 garanterar att det inte blir strulläge från start. Värst emot är 7 Calamari som har visat bra takter på slutet men spår 7  är ingen fördel och det kan behövas en del klaff med löpnings förloppet för att han ska komma till.

Rensaren: 10 Henri Flyer Sisu (avd 4). Man vet att det kan bli en kämpig omgång när rensardraget är spelat till 6,26% (onsdag natt). Så passivt som Henri Flyer Sisu kördes i Boden av Mika ”Jag gasar järnet i tredje spår oavsett löpningsförlopp” Fors får man nästan gissa att Petri Salmela förstått på förhand att det skulle räcka med ett preparé lopp för att komma med till finalen. Salmela låter ruskigt påställd i ronden och kan Mika överraska oss och hamna i draget bakom 11 Amalencius B.B beroende på när han går fram kanske han kan runda dem alla och spurta till slut.

Utöver dessa nycklar känns det som att 5 Born to Run/3 L.A Boko är ett väldigt solitt hängsle/livremslås i den inledande avdelningen, den djärve tar ställning för en av dem.

Jag har två andelsspel öppnade till omgången de hittas här. Bara att hugga en andel om ni är sugna.

Tack för att ni tog er tid!

/Joel

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *